a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis.

Laatste nieuws!

  No posts were found.

 

Yin Yoga

Wat is Yin Yoga?

Yin yoga is een tegenhanger van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande westerse leven. In Yin Yoga verloopt alles langzaam en rustig, je neemt er de tijd voor je lichaam en je gevoel, het zijn in het moment. Yin Yoga is een fusie van Hatha Yoga & de energetische leer uit de Traditionele Chinese Geneeskunde.

In Yin Yoga blijf je langere tijd in een bepaalde houding, met een bepaald (energetisch) aandachtsgebied. 

Yin Yoga biedt een krachtige benadering die gekenmerkt wordt door zachtheid en rust. In deze unieke yogastijl blijf je relatief lang in elke houding, waardoor je de mogelijkheid hebt om diepere lagen van jezelf te bereiken. Het is een reis naar binnen, waar ‘flexibiliteit’ en kracht zich ontwikkelen op zowel fysiek als mentaal niveau. Door het opheffen van eventuele energetische blokkades bevorder je de vloeiende beweging van levensenergie (Qi), wat kan leiden tot meer vitaliteit, een betere gezondheid en een gevoel van welzijn.

In Yin Yoga wordt de focus gelegd op het stimuleren van het diepere bindweefsel, zoals pezen, fascia en ligamenten. Door een milde, langdurige stimulatie wordt de doorbloeding in de gewrichten gestimuleerd en de doorstroming van energie geharmoniseerd. Maar Yin Yoga is zoveel meer dan alleen een fysieke practice. Het nodigt je uit om dieper in jezelf te landen, om bewust te worden van wat er zich van binnen afspeelt. Het is een meditatieve reis waarbij innerlijke stilte en introspectie centraal staan.

Yin Yoga is niet zomaar een yogastijl. Yin Yoga nodigt je uit om jezelf volledig te omarmen, inclusief jouw individuele behoeften, lichaamsstructuur en energie. Yin Yoga moedigt je aan om diep in jezelf te duiken en te ontdekken wat voor jou werkt.

Ieder van ons heeft een uniek lichaam, een unieke geest en unieke levenservaringen. En juist in die uniekheid schuilt jouw kracht. Yin Yoga schept de ruimte om jouw eigen grenzen en mogelijkheden te verkennen en om te luisteren naar de wijsheid van je lichaam.

Een aantal voordelen van Yin Yoga

Yin yoga heeft vele effecten op zowel fysieke, psychische als energetische processen in je lijf. Hieronder vind je een overzicht van een aantal effecten van Yin yoga.

 • Stressreductie
 • Mobilisatie, verlengen en versterken van gewrichten en bindweefsel
 • Het verminderen van spanning en het verlichten van klachten in je (onder)rug, benen en heupen
 • Vertraagt het verouderingsproces
 • Verbeterde concentratie
 • Stimuleren van de meridianen (het openen van energiekanalen) waardoor de stroom van ‘Qi’ (levensenergie) wordt bevorderd en eventuele energetische blokkades worden opgeheven
 • Je leert je bewust te zijn van het moment en de tijd te nemen voor je lichaam en je gevoel
 • Doordat je lang in een houding blijft, word je uitgenodigd om je mentale en je emotionele weerstand te observeren en los te laten
 • Yin yoga brengt je rust en ruimte om open te kunnen observeren en reflecteren
 • Verbetering van algehele conditie, gezondheid en welbevinden
 • Harmonisatie van de levensenergie (Qi)

 

Mentale voordelen

De fysieke beoefening van Yin yoga zal uiteindelijk doorwerken op mentaal gebied. Yin yoga bevat ook elementen van mindfulness.  Je ademhaling en asana’s (yogahoudingen) leiden je naar je bewustzijn van gedachten, gevoelens, sensaties & acceptatie. Doordat je lang in een houding blijft word je uitgenodigd je mentale en emotionele weerstand te observeren en los te laten.

Het is het gebrek aan verstilling dat ons uit balans brengt. Om gezond te blijven hebben we levendige yang-energie nodig en kalmere yin-energie. In de stilte kan deze belangrijke yin energie weer groeien.

 

Uniek effect

Eigenlijk is het moeilijk te omschrijven wat Yin yoga voor jou kan betekenen, omdat dit per persoon erg verschillend is. Het is zeker dat door het volgen van yogalessen er veranderingen zullen plaatsvinden in je lichaam en geest. Yin yoga brengt je rust en ruimte om open te kunnen observeren en reflecteren.

Voor wie is Yin Yoga

Yin Yoga is laagdrempelig en geschikt voor (bijna) iedereen!

De Yin Yoga houdingen zijn zeer toegankelijk en worden rustig opgebouwd en zijn daardoor ook zeker geschikt voor beginners. 

In Yin Yoga gaat het er niet zozeer om hoe een houding eruitziet, maar vooral dat de houding functioneel is, wat niets anders betekent dat de houding zo aangepast kan worden dat jij de beste stimulatie krijgt voor het aandachtsgebied dat je wilt bereiken.

Tijdens de Pure Energy Yin Yoga opleidingen creëren we een warme en ondersteunende omgeving waarin je kunt ontdekken wat jouw lichaam en geest nodig hebben op dat moment. Je leert te luisteren naar de subtiele signalen van je lichaam en je intuïtie te volgen. Geen enkele houding zal er hetzelfde uitzien bij verschillende mensen, iedere ervaring is anders en dat is precies zoals het hoort.

Yin Yoga is een goede combinatie met een yang-yogavorm en wordt bij Pure Energy Yoga soms ook gecombineerd met de Yang flows van Paul Grilley & de zachtere vormen van Qi Gong.  Kies voor yin én yang, zo bereik je het beste effect. Yang Yoga en Yin Yoga zijn complementair, door beide yoga-vormen te beoefenen en te combineren hou je je lichaam en geest in balans.

Image
error: